Rosacea – rodnader och utslag i ansiktet

Rosacea är en kronisk hudsjukdom som vanligtvis drabbar personer med känslig hud. Den tar sig olika Rosaceaformer, och visar sig periodvis. Vissa personer drabbas i form av rodnad eller svullen hud. För andra så ser den ut som blåsor eller förtjockad hud. Dock så är de vanligaste symptomen för sjukdomen lätt rodnad och att blodkärl i ansiktet blir synligare.

Rosacea har vissa likheter med akne, men en markant skillnad är att personer med rosacea inte får pormaskar som fallet är med akne. En del människor får även ögonproblem i samband med rosacea, och det kan visa sig i form av infektion eller torra ögon.

Hudsjukdomen är vanligare än de flesta tror. Cirka tio procent av den vuxna befolkningen drabbas. Eftersom rosacea är kronisk i sin karaktär, så uppträder sjukdomen periodvis och visar sig på olika sätt. Anhöriga till personer som har rosacea behöver inte oroa sig, då det inte är en sjukdom som smittar.

Vilka drabbas av rosacea?
Av Sveriges befolkning drabbas mellan fem till tio procent och vanligast förekommande är den hos personer med känslig och ljus hy. Generellt brukar den börja visa sig hos folk mellan 30-50 års ålder, och den är vanligvis mer förekommande hos kvinnor än hos män.

Vad orsakar rosacea?
Det är inte helt klart vad som orsakar rosacea. En trolig orsak är att det är kopplat till olika processer som styr blodkärlens funktion.

Kan jag förebygga rosacea?
För dig som har rosacea är det viktigt att tänka på de faktorer som kan orsaka reaktion. Det är viktigt att veta om vad som påverkar just dig, då blir det lättare att undvika problem.
Sjukdomen blir värre när blodkärlen utvidgas, därför är det viktigt att förebygga detta. Det finns många olika faktorer som påverkar blodkärlen, och det kan vara olika känsligt från indvid till individ. Exempel på sådant som är känt för att påverka blodkärlen är stress, alkohol, varma drycker och stark mat. Även yttre omständigheter kan ha effekt. Förändring i temperatur, eller extremt höga samt låga temperaturer är kända för att ha påverkan.

Hur behandlas Rosacea?
Första steget är att prova en receptfri kräm, som finns att köpa på apoteket. Vid fortsatta problem så bör en läkare kontaktas för att du ska kunna få hjälp till rätt behandling. Lider du av ögonproblem så kan du då få hjälp även med detta.

Det finns privata aktörer som behandlar rosacea med laser, men den vanligaste behandlingsmetoden mot sjukdomen är att du får antibiotika utskrivet. Vid behandling med antibiotika är det viktigt att vara medveten om att det kan ta ett tag innan behandlingen får effekt. Får mer djupgående information om symptom och behandling hänvisar vi till sidan http://rosacea.se och Örebros landstings sida.

Comments are closed.